Muzetë

MUZEU VIRTUAL

 

Muzeu Virtual është një entitet dixhital që bazohet në karakteristikat e një muzeu, në mënyrë që të plotësojë, përmirësojë ose shtojë përvojën e muzeut përmes personalizimit, interaktivitetit dhe pasurisë së përmbajtjes. Është një koleksion imazhesh të regjistruara në mënyrë dixhitale, skedarë zanor, tekste dhe të dhëna të tjera me interes historik, shkencor ose kulturor që arrihen përmes mediave elektronike.

Qëllimi i muzeut tonë virtual nuk është të konkurrojë ose të zëvendësojë vizitat tradicionale në muze, por të përmirësojë, plotësojë dhe shtojë përvojën e muzeut duke ofruar një nivel personalizimi, interaktiviteti dhe pasurie të përmbajtjes që është e pamundur të sillet në botën reale. . Pra, duhet të shihet si një muze i barabartë me atë tradicional. Përvoja virtuale nuk mund të zëvendësojë kurrë përvojën reale të qëndrimit përballë artit, por mund t’i shtojë një dimension tjetër përvojës.

Kjo e bën muzeun virtual një mjet të vlefshëm dixhital që mund të sjellë përfitime të shumta:

 

  1. LOKACIONI NUK ËSHTË MË PROBLEM

Një nga përfitimet më domethënëse të muzeve virtual është fakti që vendndodhja juaj nuk ju kufizon. Muzetë në mbarë botën ofrojnë turne, shfaqje dhe ekspozita dixhitale që ju lejojnë të zhyteni në artin e tyre pavarësisht vendndodhjes dhe kufijve gjeografikë.

 

  1. TËRHEQJA E VIZITORËVE

Shumë muze kanë zbuluar se dixhitalizimi rrit trafikun e faqeve të internetit dhe sjell më shumë vizitorë në vetë muzetë. Udhëtimet virtuale në fakt frymëzojnë shumë njerëz që janë indiferentë ose kundërshtojnë vizitën e këtyre vendeve.

 

  1. ARSIM DHE ARGËTIM

Njerëzit e të gjitha grupmoshave kanë mundësinë të përjetojnë dhe të ndërveprojnë me ekspozitat në ritmin e tyre – duke i bërë ata më të hapur për të mësuar. Kjo nuk është vetëm një mënyrë e shkëlqyeshme për të tërhequr, edukuar dhe argëtuar të rinjtë, por për të ofruar informacion shtesë, njohuri dhe liri për artdashësit.

 

  1. ASNJË KUFIZIM NË KOHË, INFORMACION DHE PLANE

Muzetë tradicionalë kanë disa kufizime. Këto mund të klasifikohen në kohë, informacion dhe plane. Muzetë virtualë eliminojnë këto pengesa duke ofruar një udhëtim më intim dhe personal përmes ekspozitave. Vizitorët janë në gjendje të shfletojnë artin që i duket interesant, me një ritëm që plotëson nevojat e tyre. Përveç kësaj, ata kanë qasje në shumë më tepër informacion rreth pjesëve të ndryshme. Udhëtimet virtuale u mundësojnë njerëzve të studiojnë artikuj nga këndvështrime të shumta (imazhe 360°, imazhe të brendshme, aftësi zmadhimi), dhe ato gjithashtu ofrojnë më shumë kontekst për artikujt e ekspozuar.

 

  1. KONSERVIMI

Veprat e vlefshme të artit që kërkojnë konservim mund të dixhitalizohen – duke i lejuar ato të ekspozohen, duke mbetur gjithashtu nën trajtime dhe masa mbrojtëse.