Në prani të më shumë se  një mijë pjesëmarrësve, nisi punimet Konferenca Ndërkombëtare e UBT-së

26/10/2019

Për të tetin vit më radhë, edhe këtë vit, Konferenca Ndërkombëtare për Shkencë, Teknologji, Biznes dhe Inovacion e UBT-së mblodhi në Kosovë qindra akademikë dhe studentë nga dhjetëra shtete të ndryshme të botës.

 

Konferenca po rritet në secilin vit, si për nga numri i pjesëmarrësve, ashtu edhe për nga abstraktet dhe punimet shkencore që do të prezantohen përgjatë dy ditëve të konferencës.

730 hulumtues shkencorë, më shumë se 1 mijë pjesëmarrës, afro 500 punime shkencore dhe 21 fusha të ndryshme të studimit shkencor, po e pasurojnë edicionin e tetë të kësaj konference.

 

Ndonëse nuk ishte i pranishëm për shkak të mentorimit të ekipit të Kosovës në garën FIRST Global që po zhvillohet në Dubai, megjithatë rektori i UBT-së, prof.. dr. Edmond Hajrizi, përmes Skype, i falënderoi të gjithë pjesëmarrësit për praninë e tyre dhe kontributin e dhënë për bërjen e kësaj konference më madhështore.

“Unë jam duke e mentoruar ekipin e vajzave të reja që po e përfaqësojnë Kosovën në garën e robotikës, “FIRST Global”, megjithatë dua t’ju falënderoj të gjithëve për praninë tuaj, pasi kësisoj po e krijojmë forumin më të madh në Ballkan për nisjen e bashkëpunimeve të reja dhe për ta shndërruar këtë konferencë në një platformë për ndarjen e ideve të reja dhe përvojave me të tjerët”, u shpreh Hajrizi.

 

Sikurse edhe në edicionet e kaluara, edicionin e sivjetmë e pasuroi prania e profesorit nga Universiteti i Vjenës, dr. Peter Kopacek, i cili duke kujtuar fillimet e UBT-së, tha se tani institucioni është rritur dhe është shndërruar në një qendër të arsimit cilësor.

 

Profesoresha e Universitetit Teknik të Vjenës, njëherësh edhe presidente e ICOMOS Austria, Caroline Jeagerklein vlerësoi se platformat e tilla shkencore duhet shfrytëzuar për të promovuar gjërat që kanë vlerë për një vend, siç është trashëgimia kulturore dhe bashkëpunimet e institucioneve arsimore në këtë sferë.

 

Profesoresha në Universitetin e Tiranës, Kozeta Sevrani theksoi se ekzistojnë shumë gjëra pozitive që mund të shpërndahen dhe se konferenca e UBT-së është ngjarja e duhur për ta bërë një gjë të tillë, konkretisht për të shpërfaqur ide, mendime, praktika të mira dhe përvoja të ndryshme.

 

Profesori në Universitetin e Shkencave të Aplikuara dhe Arteve në Zvicrën Perëndimore, François Lefort, në fjalën hyrëse të tij falënderoi UBT-në për organizimin e një konference të tillë, që sipas tij, po ndihmon në rrjetëzimin e institucioneve nga shumë vende të botës.

 

Me mbylljen e ceremonisë së hapjes, nisën sesionet për prezantimin e hulumtimeve dhe të gjeturave shkencore në 21 fushat e hulumtimit shkencor, ku edhe po i zhvillon punimet konferenca ndërkombëtare e sivjetme.