Konferenca Ndërkombëtare e Shkencave Farmaceutike dhe Natyrore solli hulumtime dhe tema interesante në këtë edicion

bool(false) 30/10/2022

Konferenca Ndërkombëtare e Shkencave Farmaceutike dhe Natyrore ka zhvilluar aktivitetin e saj duke trajtuar një mori temash me karakter hulumtues nga studiues, profesorë dhe studentë të kësaj fushe.

 

Konferenca e Farmacisë ishte e akredituar nga Oda e Farmacistëve të Kosovës dhe u mundësoi pjesëmarrësve marrjen e pikëve.

 

Në këtë konferencë u trajtuan dhe u prezantuan tema të ndryshme që përfshinin kiminë, biologjinë, teknologjinë farmaceutike, farmakologjinë, si dhe biokiminë.

 

Temat dhe prezantuesit që e pasuruan fushën e Farmacisë në këtë konferencë ishin:

 

Sesioni i parë

Chair: Valon Ejupi

Co – Chair: Agon Hoti

Keynote speaker: Prof. Dr. Luciano Saso

 • “Functional and statistical characteristics of vitamin D in the creation and performance of the human body”, Ajlin Abdullahu, Miribane Dërmaku – Sopjani dhe Arleta Rifati – Nixha.
 • “Role of Vitamin D in Children Diagnosed with Asthma”, Emir Behluli, Lidvana Spahiu, Gazmend Temaj.
 • “Cerebrospinal Fluid Proteomic Characterization in Major Depressive Disorder”, Liridon Muqaku

 

Sesioni i dytë

Chair: Arianit Jakupi

Co – Chair: Liridon Muqaku

 • “The Distribution of Minerals in Crucial Parts of Mountain tea (Sideritis scardica Griseb.)”, Bujar Qazimi, Trajče Stafilov, Katerina Bačeva – Andonovska, Krsto Tašev, Shpend Dragusha, Hyrije Koraqi, Arianit Jakupi, Valon Ejupi.
 • “The importance of patient compliance with medicines storage recommendations”, Arlinda Haxhiu Zajmi, Edita Alili Idrizi, Lulzime Ballazhi, Drita Havziu, Dorentina Bexheti, Merita Dauti, Sihana Ahmeti Lika.
 • “Synthesis and characterization of some carbazole bearing pyridopyrimidine‐substituted imine derivatives”, Rina Krasniqi, Arleta Rifati – Nixha, Mustafa Arslan, Miribane Dërmaku – Sopjani.
 • “The ribosome modification! To modify or to die?”, Nexhibe Nuhi, Jehona Xheladini, Arjeta Shabani, Gjylai Alija, Sefedin Bilalli, Gazmend Temaj.
 • “Synthesis of biodiesel from waste cooking oil via transesterification”, Edlira Riza, Miribane Dërmaku – Sopjani, Osman Hasku and Arleta Rifati – Nixha

 

Sesioni i tretë

Chair: Shpend Dragusha

Co – Chair: Diellza Tahiri

 • “The resistive switching in the anodized Nb-Ta library system”, Ivana Zrinski, Achim Walter Hassel, Andrei Ionut Mardare.
 • “API fingerprinting using discriminatory analytical and chemometric techniques – a useful tool for authentication of API samples”, Gentiana Mehmeti, Gentrida Mehmeti, Ahmet Hoxha, Bujar Qazimi, Jelena Acevska.
 • “Nutritional values and statistical characteristics of soybeans and its products in the functioning of the human body”,Dafina Hoti, Miribane Dërmaku – Sopjani and Arleta Rifati-Nixha.
 • “Assays for Determining the Antioxidant Activity of willow bark of Salix alba”, Demush Bajraktari, Biljana Bauer, Lulzim Zeneli.
 • “An update of reported potential side effects for selected drugs based on WHO pharmacovigilance database”,Valon Ejupi, Bujar Qazimi, Arianit Jakupi, Shpend Dragusha.

 

Sesioni i katërt

Chair: Bujar Qazimi

Co – Chair: Valon Ejupi

 • “Prescribed and non-prescribed use of tranquilizers or sedatives amongst adolescents in Tetovo, North Macedonia”, Erda Aliu, Nexhibe Nuhiu, Bajram Kamberi, Donjeta Abazi.
 • “Evaluation of statin users in cardiology and oncology”, Diellza Tahiri, Armond Daci,
 • “Incidence of oral diseases with microorganisms causing sexually transmitted”, Zafer Gashi, Afrim Zeqiraj, Shkelzen Elezaj.
 • “Utilization of antidiabetic medicines in Republic of Kosova”, Arianit Jakupi, Shpend Dragusha, Valon Ejupi, Agon Hoti, Demush Bajraktari, Bujar Qazimi, Eda Mehmeti.