Fakulteti Inxhinieri e Ndërtimit dhe Infrastrukturë në UBT organizoi punëtori rreth projektit “Balkan Stone”

bool(false) 29/08/2022

Në kuadër të projektit “Balkan Stone” në muajin korrik përgjatë “Global UBT Fest 2022”, është organizuar një punëtori nga Fakulteti Inxhinieri e Ndërtimit dhe Infrastrukturë në UBT me përfaqësuesit e tij, Prof. Visar Krelani dhe Prof. Hazir Çadraku, me mbështetjen e përgjegjëses së Zyrës së Projekteve në UBT, Elinda Krasniqi, përfaqësueses nga Fakulteti Arkitekturë dhe Planifikimit Urban, Prof. Mimoza Sylejmani, si dhe përfaqësuesin e Laboratorit të Materialeve në UBT, Hajriz Mazreku.

 

Ceremonia e hapjes së punëtorisë rreth projektit “Balkan Stone Day” është mbajtur në Parkun Shkencor Inovativ të UBT-së, në Lipjan, me prezencën e Zyrës Ndërkombëtare të UBT, Zyrës Erasmus+, profesorëve ndërkombëtarë nga universitete të ndryshme dhe përfaqësuesve të fakulteteve bashkëpunuese.

 

Fjalën hyrëse e mbajti drejtoresha e Zyrës Ndërkombëtare të UBT-së, Lirigzona Morina e cila theksoi rëndësinë e bashkëpunimit ndërkombëtar dhe ngritjen e kapaciteteve të programit Erasmus+. Dekani i Fakultetit të Inxhinierisë së Ndërtimit, njëherit drejtori për Çështje Akademike në UBT, Prof. Dr. Muhamet Ahmeti përshëndeti ngjarjen e “BKSTONE” në UBT, teksa zëvendësdekani i këtij fakulteti, Visar Krelani prezantoi agjendën e takimit, duke shpjeguar në detaje aktivitetet e parapara për këtë organizim.

 

Një prezantim i përgjithshëm për projektin “BKSTONE” është bërë nga përfaqësuesja e Zyrës së Projekteve, Elinda Krasniqi e cila prezantoi projektin dhe aktivitetet punuese që janë në vazhdim dhe lidhjen me industrinë duke u fokusuar në rezultatet e projektit.

 

Profesori Hazir Çadraku prezantoi studimin e tij për potencialin e gurit në Kosovë dhe përdorimin e tij lidhur me përdorimin tradicional të gurit në ndërtesa, trotuare, ura dhe lidhjen me cilësinë e tij bazuar në testet që janë bërë falë pajisjeve që janë pranuar nga projekti në Laboratorin e Materialeve të UBT-së, teksa në kuadër të aktiviteteve të ndryshme të punëtorisë janë testuar ndikime të ndryshme që mund të pasonin te betoni me qëndrueshmëri më të lartë, probleme studimi si plasaritja dhe përshkueshmëria e ujit nën presion deri tek vetitë novatore, si kapaciteti vetë-shërues i betoneve moderne.

 

Krahas këtyre aktiviteteve ishte ekspozita që fabrikat dhe prodhuesit e gurit organizuan lidhur me prodhimin e gurit e cila u prezantua në Parkun Shkencor Inovativ të UBT-së, ku pjesëmarrës vendas dhe ndërkombëtarë nga industria, fakulteti, studentët dhe palët e tjera të interesuara patën mundësinë të diskutojnë dhe të shohin produktet e industrisë së gurit, si dhe në bazë të agjendës, grupe të vogla pjesëmarrësish patën mundësinë të vizitojnë dhe të kryejnë disa teste qëndrueshmërie në laboratorin e materialeve të UBT-së.

 

Vizita e fabrikave të gurit ishte një tjetër aktivitet i rëndësishëm për të kuptuar të gjithë procesin nga minierat deri te produktet përfundimtare, ndërkaq rëndësia e bashkëpunimit me ekspertë nga Bashkimi Evropian u prezantua si një pikë kyçe dhe mundësia për të përmirësuar kurrikulat, krijimin e materialit të ri studimor, përdorimin e teknologjive më moderne në laborator dhe përmirësimin e njohurive që lidh akademinë me palët e interesuara e bëjnë këtë projekt unik dhe shumë të rëndësishme për industrinë e ardhshme të gurit.

 

Pas vizitës së lokalitetit në “Fabrika e Gurit” janë zhvilluar aktivitete të ndryshme sociale në Ujëvarën e Mirushës, e cila përfaqëson një rajon të pasur me gurë dhe një tjetër aktivitet social është zhvilluar në qytetin e Gjakovës, duke vizituar vendet më interesante si pazari i vjetër, xhamitë, kishat dhe ndërtesat kryesisht të ndërtuara me gurë tradicionalë dhe rajonalë.