Mbyll punimet aktiviteti i Shkencave Farmaceutike, në kuadër të Konferencës Ndërkombëtare të UBT-së

bool(false) 30/10/2021

Dhjetëra punime shkencore janë prezantuar në edicionin e dhjetë të aktivitetit të Shkencave Farmaceutike dhe Natyrore, në kuadër të Konferencës Ndërkombëtare për Shkencë, Teknologji, Biznes dhe Inovacion në UBT.

Konferenca e Farmacisë ishte e akredituar nga Ora e Farmacistëve dhe mundësoi marrjen e pikëve për pjesëmarrësit e shumtë.

 

Punimet që janë dorëzuar dhe prezantuar në konferencën e kësaj fushe janë:

Sesioni i parë

Chair: Arianit Jakupi

Co – Chair: Agon Hoti

 

Keynote speaker:  Prof. Dr. Luciano Saso – Faculty of Pharmacy and Medicine Sapienza University, Rome, Italy Title: Employability of the Graduates of the Faculties of Pharmac.

 • “Internal Audit as a Management Tool in Pharmaceutical Industry”, Edita Alili-Idrizi1, Dorentina Bexheti1, Sihana Ahmeti-Lika1, Merita Dauti, Arlinda Haxhiu-Zajmi, Lulzime Ballazhi1
 • “Hospitalized patients with Covid-19 in General Hospital – Pejë and the impact of the anti-Covid vaccine”, Skender Radoniqi.
 • “Preventing OTC drug abuse – new challenges for the pharmacist community in pandemic crisis”, Merita Dauti, Edita Alili-Idrizi, Alinda Haxhiu-Zajmi, Sihana, Ahmeti-Lika, Drita Havziu.
 • “Anti-sars-Coronavirus treatment based on molecular interaction”, Gazmend Temaj, Kumrije Sopi-Xharra, Shefki Xharra.

 

Sesion i dytë

Chair: Demush Bajraktari

Co – Chair: Shpend Dragusha

 

 • “Studies on factors affecting drug treatment compliance in patients with rheumatoid arthritis”, Valon Ejupi1,2, Erblina Ademi, Arianit Jakupi, Bujar Qazimi, Agon Hoti, Gazmend Temaj, Shpend Dragusha.
 • “Most prescribed penicillin types in the Family Medical Center GP in Istog during January December 2020”, Fitim Alidema, Arieta Hasani, Mirzade A-Krasniqi, Flakron Alidema.
 • “Interactions between drugs in patients with chronic polytherapy”, Lulzime Ballazhi, Edita Alili-Idrizi, Merita Dauti, Arlinda Haxhiu-Zajmi, Sihana Ameti-Lika.
 • “ Pharmacists recommendation for herbal preparations with secretolytic and antitussive action”, Gentiana Mehmeti, Gentrita Mehmeti, Urtina Raçi.
 • “Evaluation a renal function of patients with Medication-overuse headache (MOH)”, Drita Yzeiri Havziu, Biljana Gjorgjeska, Visar Miftari, Edita Alili -Idrizi, Gjylaj Alija, Arlinda Haxhiu Zaimi, Merita Dauti, Sihana Ahmeti Lika, Lulzime Balazhi.
 • “Impact of Covid-19 on Digitalization paces of Pharmaceutical Industry”, Agon Hoti, Arianit Jakupi, Lirim Mustafa.

 

Sesioni i tretë

Chair: Fitim Alidema

Co – Chair: Agon Hoti

 

 • “Identification of high-performance anodic memristors by combinatorial screening in hafnium-tantalum library”, Ivana Zrinski, Cezarina Cela Mardare, Achim Walter Hassel, Andrei Ionut Mardare.
 • “Chalcone synthesis, properties and medicinal applications”, Elsa Miftari, Miribane Dërmak-Sopjani, Arleta Rifati-Nixha.
 • “Determination of Physico-Chemical Analysis of Milk from Three Different Regions”, Endra L. Pula, Flutura C. Ajazi, Hyrije Koraqi.
 • “Synthesis and structural characterization of some new substituted chalcone derivatives starting from 4-nitrobenzaldehyde”, Teuta Halili, Miribane Dërmaku-Sopjani, Arleta Rifati-Nixha.
 • “Effect of the Cera Carnaubae and Euphorbia Cerifera Cera waxes in the Synthesization of Natural Lipsticks”, Denisa Sadiku, Arleta Rifati-Nixha.
 • “Distribution of Trifolium genus (Fabaceae family) in Some Villages of Istogu Municipality”, Smajl Rizani, Kimete Lluga-Rizani, Fjolla Qetaj, Kemajl Kurteshi, Pajtim Bytyçi.

 

Sesioni i katërt

Chair: Arianit Jakupi

Co – Chair: Shpend Dragusha

 

 • “Phenotypic and allelic variations of blood types at different time and spatial intervals”, Hyzer Rizani, Shkelzim Ukaj, Vita Radoniqi, Smajl Rizani, Naser Kamberi, Magbule Rizani, Shkumbin Shala.
 • “Immunotherapy in childhood acute lymphoblastic Leukemia”,Gazmend Temaj, Kumrije Sopi-Xharra, Shefki Xharra.
 • “Testing the direct compaction properties of ground plant material to make a solid pharmaceutical form from mountain tea”, Bujar Qazimi, Marija Glavas-Dodov, Gjoshe Stefkov, Valon Ejupi, Shpend Dragusha, Fitim Alidema, Marija Karapandzova, Ivana Cvetkovikj-Karanfilova, Svetlana Kulevanova.
 • “Salix alba – medicinal benefit and phytoremediation potential”, Demush Bajraktari, Biljana Bauer, Lulzim Zeneli.
 • “Distribution of total phenols and flavonoids in flowers and leaves of Sambucus nigra from Kosovo”, Shpend Dragusha, Bujar Qazimi, Shkelzim Ukaj, Arianit Jakupi, Agon Hoti, Gazmend Temaj, Valon Ejupi.
 • “ Total content of phenolics and flavonoids in selected medicinal plants from Kosovo”,Valon Ejupi, Bujar Qazimi, Shkelzim Ukaj, Arianit Jakupi, Gazmend Temaj, Agon Hoti, Erblina Ademi, Shpend Dragusha.